Brusnice utiču na čišćenje holesterola iz jetre

Brusnice su korisne za srce i krvne sudove. Ovo su otkrili istraživači sa Univerziteta Cornell kada su sproveli laboratorijske testove na ljudskim ćelijama u epruvetama. Brusnice sprečavaju oksidaciju „lošeg“ LDL-holesterol u krvnim sudovima, proces koji oštećuje zidove krvnih sudova i zapušava ih. Bobice takođe pomažu jetri da apsorbuje više LDL.

Cranberries help liver clear more cholesterol out of your blood Telo prenosi holesterol i masti putem sitnih globula. Oni se proizvode u jetri, koja ih zatim šalje u krv. VLDL je naziv za ove male prenosnike. U telu, ćelije i enzimi uzimaju ono što im je potrebno iz VLDL. Ono što ostane je LDL, loši tip holesterola. Sedamdeset posto ovog holesterola apsorbuju nadbubrežne žlezde, testisi (kod muškaraca) ili jajnici (kod žena) i jetra. Nadbubrežne žlezde, testisi i jajnici pretvaraju holesterol u hormone, a jetra ga pretvara u žuč. Ovo je dobra stvar: LDL koji ostaje u krvnim sudovima oksidiše, oštećuje zidove krvnih sudova i pokreće proces koji dovodi do stvrdnjavanja arterija.

[Dobar „HD-holesterol“ uklanja višak holesterola iz tkiva i vraća ga jetri. HDL smanjuje rizik od srčanog udara, dok LDL povećava taj rizik.]

Brusnice verovatno imaju blagotvoran uticaj na ovaj proces, otkrili su Yi-Fang Chua i Rui Hai sa Univerziteta Cornell. Kada su dodali ekstrakt brusnice LDL-u, primetili su da sprečava oksidaciju LDL-a. Još zanimljivije je što su otkrili da isti ekstrakt podstiče jetrene ćelije da proizvode više LDL receptora. Pogledajte grafikon ispod.

Jetrene ćelije postale su osetljivije na LDL i apsorbovale su više LDL. Pogledajte grafikon ispod.

„Izlaganje brusnica u uravnoteženoj ishrani se preporučuje za modifikaciju ishrane radi prevencije CVD-a“, zaključuju istraživači.


Posted

in

by

Dizajnirajte ovakav sajt uz pomoć WordPress.com
Započni