Visok nivo vitamina D = visok nivo testosterona

Postoji jednostavan način za podizanje nivoa testosterona kod zapadnih muškaraca – suplementacija vitaminom D. Ovo je zaključak iz epidemiološke studije sprovedene na Medicinskom univerzitetu u Grazu, Austrija, koji je objavljen u časopisu Clinical Endocrinology.

Vitamin D je zapravo hormon koji reguliše tri procenta naših gena, uključujući one odgovorne za proizvodnju testosterona u Leydigovim ćelijama. S obzirom na to da većina zapadne populacije ima nedovoljno vitamina D u krvi zbog nedovoljnog unosa putem hrane i sunčeve svetlosti, postavlja se pitanje da li to znači da i većina muškaraca proizvodi nedovoljno testosterona.

Nedostatak vitamina D u muškarcima

Austrijanci su istražili tu vezu proučavajući krv 2300 muškaraca prosečne starosti preko šezdeset godina. Samo jedanaest posto ispitanika imalo je dovoljno vitamina D u krvi. Rezultati studije pokazuju da muškarci sa višim nivoom vitamina D imaju i veći nivo testosterona i slobodnog testosterona.

Nivo vitamina D u krvi varira sa godišnjim dobima, a istraživanja pokazuju da je nivo testosterona najviši nakon leta. Austrijanci su potvrdili ovu sezonsku sinhronizaciju, što upućuje na važnost vitamina D za proizvodnju testosterona.

Suplementacija vitaminom D može biti rešenje za podizanje nivoa testosterona, ali preterano uzimanje vitamina D nije preporučljivo. Dovoljno je uzimati suplemente sa adekvatnom dozom vitamina D kako bi se postigao povoljan efekat na nivo testosterona. Važno je pravilno dozirati suplemente i pratiti nivo vitamina D u krvi kako bi se obezbedila optimalna funkcija hormona i zdravlje muškaraca.

Nedostatak vitamina D može biti povezan sa niskim nivoom testosterona i raznim zdravstvenim problemima kod muškaraca, kao što su smanjen libido, umor, depresija i smanjena mišićna masa. Stoga, održavanje odgovarajućeg nivoa vitamina D u organizmu može biti od ključne važnosti za opšte zdravlje muškaraca.

Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svetlost, ali i suplementi mogu biti korisni u situacijama kada nije moguće dovoljno boraviti na suncu ili kada je potrebno nadoknaditi nedostatak vitamina D. Preporučuje se konsultacija sa stručnjakom pre uzimanja bilo kakvih suplemenata kako bi se odredila odgovarajuća doza i pravilno pratilo stanje vitamina D u organizmu.

U svakom slučaju, održavanje zdravih nivoa vitamina D može doprineti optimalnom funkcionisanju hormona, posebno testosterona, i omogućiti muškarcima da osećaju najbolje moguće.

Vitamin D ;Testosteron ; Suplement ; prirodno povecanje testosterona; Trening ; Vitamin D za testosteron ; Austria ; Medicinski fakultet ; Suplementacija testosterona ; Testosteron kapsule ; Testosteron gel ;Teretana ; Sport ; Hormon ; Hormon rasta ; Nivo testosterona ;

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21154195/

https://honehealth.com/edge/health/vitamin-d-testosterone/

Dizajnirajte ovakav sajt uz pomoć WordPress.com
Započni