Vežbanje sa tegovima povećava proizvodnju testosterona za četrdeset procenata

Vežbanje sa tegovima zapravo je vrsta hormonske terapije, tvrde istraživači sa španskog Univerziteta Extramadura u Evropskom časopisu za primenjenu fiziologiju. Prema istraživačima, redovno podizanje tegova povećava nivo testosterona za četrdeset procenata.

Španski istraživači su sproveli eksperiment sa dvadesetoricom muških studenata koji nikada pre nisu ozbiljno vežbali. Prvo su istraživači izmerili koncentraciju hormona poput testosterona i kortizola u urinu studenata. To je bilo merenje A. Zatim su istraživači zamolili studente da odrade trening sesiju. Studenti su morali da izvedu sedam vežbi koje su dizajnirane da angažuju najveće mišićne grupe. Nakon toga su istraživači ponovo izmerili koncentracije hormona. To je bilo merenje B.

Tabela ispod prikazuje koncentraciju androgenih hormona kod ispitanika.

Koncentracija testosterona se smanjila. To je logično: tokom vežbanja sa tegovima, mišićne ćelije apsorbuju više androgena iz krvi, što dovodi do smanjenja nivoa testosterona.

Vežbanje sa tegovima povećalo je koncentraciju kortizola.

Nakon toga, istraživači su test subjekte zamolili da redovno treniraju još četiri nedelje. Svake nedelje studenti su morali tri puta odlaziti u teretanu i završiti svoj program. Tokom tog perioda, studenti su se naravno izgradili i postali jači. Nakon četiri nedelje, istraživači su ponovo izmerili koncentracije hormona u urinu studenata: jednom dok su bili odmarajući se, odmah pre treninga – merenje C – i odmah nakon treninga – merenje D.

Proizvodnja testosterona – što tabela jasno pokazuje – bila je skoro četrdeset procenata veća dok je telo bilo u stanju odmora. Nakon treninga, nivo testosterona je niži, ali nije potrebno biti genije da biste pretpostavili da se nivo brzo oporavlja. Nivo estradiola kod studenata bio je nešto viši (nismo uključili grafikon ovde), ali povećanje nije bilo značajno.

S druge strane, nivo stresnog hormona kortizola bio je niži kako u stanju odmora, tako i nakon treninga.

Ako vežbate sa tegovima tokom dužeg perioda, vaše telo počinje da stvara više anaboličkih hormona i manje kataboličkih stresnih hormona. Možda je to razlog zašto ljudi koji prvi put u životu počinju da vežbaju ne primećuju napredak u mišićnoj masi ili snazi odmah, već tek nakon nekoliko nedelja. Njihova tela moraju da se prilagode promeni.

Dizajnirajte ovakav sajt uz pomoć WordPress.com
Započni